Gumené cukríky - postup
čo budete potrebovať:
cukor, potravinárske farbivo, kadičky alebo hrnce (3), cukor, kukuričný škrob (gustin), teplomer, špachtľu (lyžičku), váhy, želatínu, arómu, platničku (sporák), sklenená tyčinka (lyžička), formička (ako formičku sme použili staré obaly z dezertu)
Príprava:
Príprava invertného cukru: najprv pripravíme invertný cukor tak, že do kadičky s objemom 200 cm3 navážime 45 g cukru a pridáme na hrot špajde kyselinu vínnu a 22 cm3 vody. Premiešame a zahrejeme na 75°C. Túto teplotu udržujeme počas 30 minút. Vzniká sirupovitá látka. Do kadičky s objemom 400 cm3 navážime 20g želatíny a pridáme 30 cm3 vody. Necháme 15 minút stáť aby želatína napučala. Do druhej kadičky s objemom 200cm3 navážime 55 g sacharózy pridáme 15 cm3 vody a varíme kým teplota roztoku nedosiahne 115°C. Kadičku potom ihneď zoberieme z elektrickej platne. želatínu opatrne roztopíme na horúcej platni. Jej teplota nesmie presiahnuť 75°C. K teplej želatíne pridáme invertný cukor a roztok cukru. Zmes dobre premiešame sklenenou tyčinkou. Do zmesi pridáme pár kvapiek arómy a trochu kyseliny jablčnej. Premiešame a ochutnáme. Nakoniec pridáme 1-3 kvapky potravinárskeho farbiva. Zamiešame a zmes necháme stáť niekoľko minút. Kvapalnú zmes vylievame do foriem cez sklenenú tyčinku, ktorú po každom vyprázdnení opláchneme vodou po 2-6 hodinách medvedíky stvrdnú. Pomocou kukuričného škrobu ich vyberieme z formičiek a ochutnáme.
moje typy: kys. vínnu kupíte v záhradkárstve, kys. jablčnú som ani nepridávala, želatínu je lepšie pripraviť podľa návodu na obale so želatínou a pridať jej aj viac (celkovo tá zmes potom zle tuhne) a ak netuhne, dajte ju do mrazničky a budete mať ľadové cukríky.